E-mail адміністрації сайту [email protected]
Пасажирський транспорт Житомира » Новини » Пам’ятна медаль до 125-річчя першого трамвая презентована в Житомирі

Пам’ятна медаль до 125-річчя першого трамвая презентована в Житомирі


25 серпня у Житомирському обласному театрі ляльок громадська організація "Колекціонери та краєзнавці Житомира" презентувала ювілейну медаль з нагоди 125 річниці першого житомирського електричного трамвая. Двосторонню медаль виготовили у кількох варіантах – з латуні та в білому металі.

23 серпня в етері Українського радіо Житомир члени організації розповіли журналістці Оксані Кропивницькій про те, як і для чого створювали цю медаль, а також про те, як з'явився у Житомирі перший трамвай та як місцеві візники протестували проти такого нововведення.

За словами вчителя історії та права колекціонера Сергія Фанкіна, попри невелику кількість населення, жителі Житомира в лані розвитку прагнули не відставати від інших регіонів. Так, Житомир став третім містом після Києва та Львова, у якому з'явився електричний трамвай.

"На початок 19 століття в Житомирі проживали 17 тисяч людей. При цьому тут завжди проводилися ярмарки. Навіть герб Житомира – біла вежа з відчиненою брамою — свідчить про те, що місто для свого часу було великим торговим центром. Житомиряни не хотіли відставати від інших регіонів України, тому в 1898 році Житомирська мерія запросила київського інженера Полякова, який пів року розробляв план. І таким чином наприкінці серпня 1899 року у нас з’явився житомирський електричний трамвай. Такі були лише в Києві та Львові. І напередодні Першої світової війни в Житомирі було 12 кілометрів залізничної колії. На той час діяли 3 трамвайні маршрути. Місцеві візники були дуже незадоволені появою трамвая. Була справжня війна: вночі розбирали трамвайні колії, навіть вагони перевертали. Так боролися з конкурентами. Але житомиряни дуже любили свій трамвай і досить швидко звикли до нього. Тому й зараз ми, як патріоти рідного міста, робимо все для того, аби зберегти трамвай в Житомирі", — сказав Сергій Фанкін.

Перш ніж приступити до створення медалі дизайнер Василь Каленчук тривалий час працював в архіві.

"Щоб створити медаль, присвячену житомирському трамваю, мені треба було переглянути, яким є досвід виготовлення інших медалей. А потім була кропітка робота в архіві. І коли я приступив до роботи, то зрозумів, що сучасний трамвай відрізняється від свого першого попередника. Старі трамваї мали 4 вікна, а скрізь на фото у нього 6 вікон. І мені довелося його максимально уподібнити до того, яким він був насправді", — розповів дизайнер.

Подібну медаль колекціонери та краєзнавці планують випустити до 1140 річниці заснування Житомира.

"Чому медаль, а не монета, до прикладу? Бо громадська організація не має таких повноважень випускати монети. Ми письмово зверталися до Житомирського міського голови, аби до цієї ювілейної дати випустити саме монету. Нас відправили до відділу культури. Там зв’язалася із Національним банком України — міській владі потрібно було оформити відповідну заявку. Ми зробили все, що залежало від нас, але Національний банк в план випуск такої монети не вніс", — каже керівник громадської організації "Колекціонери та краєзнавці Житомира" Богдан Ващенко.

Перша медаль, випущена колекціонерами Житомира, була присвячена ювілею барона де Шодуара. За словами Сергія Фанкіна, подібні колекційні вироби користуються популярністю не лише серед місцевих, а й серед закордонних колекціонерів. Так, ювілейна медаль Шодуара та присвята житомирському трамваю вже є в приватних колекціях США, Ізраїлю, Польщі.

"На жаль, житомиряни, і це помітно дуже, не знають історію свого міста. Хоча у нас є дуже цікаві об’єкти — і будинки старовинні, і сама історія Житомира дуже цікава. І коли ми створювали нашу організацію, то в статуті прописали популяризацію рідного краю. Зустрічаємося зі школярами і студентами. До нас часто приходять нові люди. Звичайно, бажаємо, аби таких зацікавлених було якомога більше", — зазначив Сергій Фанкін

Окрім пам’ятної медалі до ювілею житомирського трамваю, колекціонери випустили тематичну марку, за основу для якої взяли картину Юрія Дубініна.

Варто зазначити, що тираж медалі обмежений 75 екземплярами, і на сьогодні її вже неможливо придбати.



25-08-2024, 18:36
Переглядів: 22
  Є помилка?  
  • Не Подобається
  • 0
  • Подобається

Про нас

Графіки руху транспорту Житомира, новини транспорту, оперативна інформація про зміни у русі, відеоогляди та ін. Сайт не є офіційним ресурсом, а лише агрегує актуальну, достовірну та перевірену інформацію про роботу транспорту регіону.

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на traffic.zt.ua.