E-mail адміністрації сайту [email protected]
Пасажирський транспорт Житомира » Новини » Стажування в ТТУ: як навчають водіїв тролейбусів у Житомирі

Стажування в ТТУ: як навчають водіїв тролейбусів у Житомирі


5 місяців — такий термін навчання водіїв громадського транспорту у Житомирі. Професійні навички вони опановують на базі навчального центру трамвайно-тролейбусного управління. Кореспонденти Суспільного поспостерігали за стажуванням водійки тролейбуса.

44-річна Анастасія Добриніна раніше працювала на одному з підприємств області. Жінка розповіла, що бути водійкою тролейбуса мріяла давно. Після тримісячного вивчення теорії зараз проходить практику.

"Мені цікаво. У мене категорія B, вже 13 років воджу автомобіль. Водії тролейбуса мають офіційне працевлаштування, оплачувану відпустку, повний соцпакет", — розповіла Анастасія Добриніна.

Ірина Мартиненко двадцять років працює водійкою тролейбуса та навчає стажистів і стажисток.

"У нас випустилася група з 8 людей: сім дівчат та один хлопець. Дівчат більше. Немає чоловіків", — розповіла Ірина Мартиненко.

Водійка повідомила, що зараз вчаться на водіїв тролейбусів переважно жінки 40 років та старше.

"Останнім часом отакий вік. Мабуть, ніхто не хоче йти. Раніше брали людей до 30 років. Я, наприклад, почала навчатися в 33. І то тоді вагалися, брати чи не брати. А сьогодні є і після 40", — сказала Ірина Мартиненко.

"Ось такий контингент залишився. Бронь на підприємство на чоловіків майже не дають. Це дуже рідкісні випадки і на тому все. Молоді чоловіки зовсім не йдуть. А якщо є молоді люди, то звільняються і йдуть до приватного підприємця працювати, де немає повісток", — додав керівник КП "Житомирське трамвайно-тролейбусне управління" Сергій Лазарєв.

Ірина Мартиненко зазначила, що найголовніше у професії водія — бути уважною.

"Голова повинна крутитися на 360 градусів. Треба дивитися за всім. Там десь хтось вибіг, там побіг, там десь м'яча кинули, там машина. В цю хвилину, коли тобі треба щось об'їхати, обов'язково прибіжить пасажир щось питати. Важко стажувати сьогодні. Дуже багато транспорту, багато пасажирів. Так як я — водійка-наставниця, то мені дуже хочеться, щоб вони на цих старих тролейбусах простажувалися — і все. А щоб працювали вже на кращих нових тролейбусах", — сказала Ірина Мартиненко.


16-05-2024, 21:36
Переглядів: 40
  Є помилка?  
  • Не Подобається
  • 0
  • Подобається

Про нас

Графіки руху транспорту Житомира, новини транспорту, оперативна інформація про зміни у русі, відеоогляди та ін. Сайт не є офіційним ресурсом, а лише агрегує актуальну, достовірну та перевірену інформацію про роботу транспорту регіону.

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на traffic.zt.ua.