E-mail адміністрації сайту [email protected]
Пасажирський транспорт Житомира » Новини » Скільки коштує проїзд в громадському транспорті в містах України

Скільки коштує проїзд в громадському транспорті в містах України


Враховуючи нещодавнє підвищення ціни на проїзд у Житомирі, ми вирішили поцікавитись щодо вартості проїзду у інших містах. Таким чином, зібрали дані з різних джерел в Інтернеті, зокрема з інформаційних сайтів або офіційних порталів міст.

Під час аналізу врахували різні тарифи, як готівкові, так і безготівкові. Наш пріоритет полягав у виборі найбільш вигідного тарифу, при цьому надаючи перевагу безготівковій оплаті, якщо це можливо. У загальній таблиці вказали всі доступні тарифи, розділяючи їх "/" для зручності. Дані актуальні станом на 6 травня 2024 року.


*Дані станом на 06.05.2024


У Харкові на період дії воєнного стану електротранспорт та комунальні автобуси возять людей безоплатно. Сюди ж можна і додати Кривий Ріг, де з травня 2021 року проїзд був безоплатним для місцевих мешканців, а з квітня 2022 року для усіх пасажирів.

Вартість проїзду у електротранспорті



Найдешевша вартість проїзду у тролейбусах Білої Церкви - 5 гривень (оплата готівкою у водія), але у місті тролейбус не дуже розвинений і часто присутнє дублювання маршрутів автобусами. Випуск тролейбусів становить 10-11 одиниць. Друге місце займають міста Івано-Франківськ, Кропивницький, Херсон, Хмельницький. Там вартість проїзду у електротранспорті становить 6 гривень. Зазначимо, що у Івано-Франківську та Хмельницькому ціна нижча за умови оплати місцевою транспортною карткою.

В таких містах як Вінниця, Полтава, Івано-Франківськ, Тернопіль, Чернігів за допомогою транспортної картки можна здійснити пересадку в межах комунального або навіть на автобуси приватних перевізників (у Полтаві можлива безоплатна пересадка на маршрутки) протягом 30-35 хвилин.

Найдорожчим проїзд виявився у Львові, навіть за умови безготівкової оплати, вартість проїзду становить 13 грн. Безоплатну пересадку на комунальному транспорті обіцяють впровадити незабаром. Сплачувати за проїзд у водія не дуже вигідно через ціну у 20 гривень, яка діє у всьому міському транспорті, а з 1 червня 2024 року обіцяють підвищення до 25 грн. На другому місці знаходяться Чернівці та Краматорськ з вартістю квитка у 12 грн.

З лютого 2022 року у Запоріжжі діє безоплатний проїзд у міському електротранспорті, тому у інфографіці вказана вартість проїзду "0".



Вартість проїзду у комунальних автобусах



Щодо найдорожчого проїзду, то це про Миколаїв та Краматорськ, де один квиток можна придбати за 20 гривень. У Миколаєві все не так однозначно, адже ця ціна встановлена лише для доїзду до певного району міста. Якщо ж маршрут не перевищує 10 км, то ви заплатите не більше, ніж 14 гривень. Тому у інфографіці встановили середню вартість у 16 грн.

За словами голови МВА Краматорська, зараз ціна на пальне на 20-30% вищі, ніж в інших регіонах України, ціни на електроенергію зросли. Пасажиропотік у громадському транспорті низький, відсоткова частина пільговик/не пільговик — 80% до 20%.

"Місцева влада не вказує постачальнику, які ціни йому встановлювати в найближчих містах до лінії бойових дій. Заводи не працюють. Економіка у місті стоїть. Доходу немає, ресурс на покриття безкоштовного проїзду вичерпано за цей час", — каже Олександр Гончаренко.

Найдешевший проїзд у комунальних автобусах Івано-Франківська, за умови безготівкової оплати карткою "Галка", 6 гривень. Крім цього наявна безоплатна пересадка в межах 30 хвилин. Друге місце займає Кропивницький, де вартість квитка 7 гривень, оплата здійснюється готівкою.



Вартість проїзду у автобусах приватних перевізників



Найдорожчий проїзд у маршрутках Краматорська та Харкова. Що ж до ситуації в Краматорську вже писали вище, а от в Харкові ситуація інша - проїзд у метро, комунальних автобусах, трамваях безоплатний.

"Є й приватні перевізники, які возять за плату. Ми не підтримуємо цю ініціативу. Вони їздять там же, де й комунальні, тому сенсу з їхнього боку економічного не видно. Але протистояння немає. У людини є вибір: заплатити 20 грн або не платити зовсім", — говорить заступник Харківського міського голови з питань інфраструктури Євгеній Водовозов.

Також, важливо не забувати і про безпеку громадян та водіїв, тому маршрути зазнають змін.

В основі формування маршрутів, по-перше, лежить безпека, по-друге, попит. Наприклад, працював автобусний маршрут №119, який ішов майже через усе місто з Олексіївки до аеропорту. Ми поставили на цей маршрут тролейбуси з логістичних міркувань. З'єднали Салтівку й центр міста автобусами, щоб непотрібна була пересадка. Потім запрацювало метро, найвигідніше, щоб людина доїжджала до метро й дали рухалася ним", — розповів Водовозов.

Найдешевша вартість квитка у маршрутках Конотопа, Тернополя та Херсона - 8 грн. У Тернополі вартість проїзду 8 грн. за умови оформлення персоніфікованої картки тернополянина. Тобто місцеві мешканці мають змогу платити у транспорті менше на 1 гривню. Якщо придбати звичайну транспортну картку вартість проїзду становитиме 9 грн. у всіх видах транспорту. На другому місці Полтава з вартістю квитка 9 грн., за умови оплати транспортною карткою, наявна пересадка на інші види транспорту протягом 35 хвилин.


7-05-2024, 16:55
Переглядів: 67
  Є помилка?  
  • Не Подобається
  • 0
  • Подобається

Про нас

Графіки руху транспорту Житомира, новини транспорту, оперативна інформація про зміни у русі, відеоогляди та ін. Сайт не є офіційним ресурсом, а лише агрегує актуальну, достовірну та перевірену інформацію про роботу транспорту регіону.

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на traffic.zt.ua.