E-mail адміністрації сайту [email protected]
Пасажирський транспорт Житомира » Новини » Чи буде скасовано готівкову оплату проїзду у громадському транспорті Житомира

Чи буде скасовано готівкову оплату проїзду у громадському транспорті Житомира


Як вже всім відомо, з 1 липня в громадському транспорті Житомира передбачено припинення прийому готівкових коштів. Чи буде це впроваджено насправді, досліджуємо у цій статті.

Перш за все, варто звернути увагу на один із меседжів влади: "Пасажири, які не будуть обізнані про перехід на безготівкову оплату з 1 липня, зможуть сплатити водію. У нього поки залишиться можливість валідувати поїздку власноруч. Але це діятиме у виключних випадках та лише певний час, аби всі звикли до безготівкового розрахунку або до купівлі разового QR-квитка."

Тобто, оплатити готівкою все ж можна буде 1 липня та й, ймовірно, протягом усього липня. Оскільки визначення тих самих "виключних випадків" нам не надано, всі бажаючі зможуть дати кошти водію і отримати квиток. Пояснення водієм кожному пасажиру з готівкою про виключні випадки та безготівкову оплату займатиме більше часу, ніж простий продаж квитка.

Незважаючи на можливість оплачувати готівкою у водія, ми закликаємо робити це лише у крайніх випадках, оскільки це затримує рух та відволікає водія від керування. Альтернативно можна заощадити час і кошти, скориставшись додатком CityCard, транспортною або банківською карткою.

Сплачуючи безготівково можна зекономити від 2 до 7 гривень на одній поїздці, детальніше - https://traffic.zt.ua/index.php?newsid=51.

Зазначимо, що безготівкова оплата має ряд переваг:

- немає потреби шукати дрібні гроші, адже у водіїв не завжди є решта;
- всі кошти точно потрапляють до перевізника, що запобігає можливим зловживанням з боку водіїв;
- оплата здійснюється значно швидше, що скорочує час простою на зупинках і прискорює рух транспорту;
- підвищується безпека, оскільки водій не буде відволікатися під час руху.

Проїзд/перевезення багажу можна сплатити на валідаторах такими способами:

- безконтактною банківською карткою;
- транспортною карткою нового та попереднього операторів;
- згенерованим електронним квитком в мобільному застосунку «CityCard»;
- за допомогою Apple Pay та Google Pay;
- для пільговиків - пільговою карткою;
- QR-кодом придбаним у терміналі самообслуговування.

Якщо ви вирішили придбати разовий QR-квиток у терміналах самообслуговування CityCard, будьте готові мати точну суму в 30 гривень, оскільки термінали решту не видають. Детальніше про це можна прочитати у статті "Поради для пасажирів: як отримати решту при купівлі разових квитків у Житомирі". Для зручності, разові квитки краще купувати в терміналах EasyPay, де можна повернути решту на телефон або банківську картку.

Деякі зміни стосуються пільгових категорій, зокрема для пенсіонерів за віком та людей із інвалідністю III групи. У електротранспорті пільгова вартість проїзду для них діятиме з 10:00 до 16:00. До 10:00 та після 16:00 в тролейбусах та трамваях пільгова вартість складатиме 5 гривень. Однак для користування цією пільгою необхідно попередньо поповнити рахунок пільгової транспортної картки. В іншому випадку доведеться сплачувати повну вартість проїзду, яка становить від 8 до 15 гривень в залежності від виду оплати.

Усі інші законом передбачені пільгові категорії зможуть користуватися своєю пільгою без обмежень.

Разом з тим влада закликає оформлювати пільгові картки в офісі CityCard для обліку всіх пільгових категорій. Зауважимо, учасники бойових дій можуть користуватися пільгою в громадському транспорті за посвідченням.

Слід звернути увагу і на мешканців сусідніх громад, які щоденно користуються громадським транспортом. Цим громадам було офіційно запропоновано відшкодовувати своїм громадянам вартість пільгового проїзду, але ці пропозиції не призвели до жодних результатів.

Механізм може бути різним:

1. адресна допомога з місцевого бюджету людині, яка має пільгу (до прикладу, така практика існує в Станишівській громаді);
2. заключений договір громади з оператором перевезень, або безпосередньо з перевізником.

Нагадаємо, пільгову картку можуть отримати лише мешканці Житомирської ОТГ. Детальніше про умови оформлення картки можна дізнатись за посиланням https://traffic.zt.ua/index.php?newsid=56.


30-06-2024, 12:01
Переглядів: 79
  Є помилка?  
  • Не Подобається
  • 0
  • Подобається

Про нас

Графіки руху транспорту Житомира, новини транспорту, оперативна інформація про зміни у русі, відеоогляди та ін. Сайт не є офіційним ресурсом, а лише агрегує актуальну, достовірну та перевірену інформацію про роботу транспорту регіону.

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на traffic.zt.ua.