DataLife Engine > Новини / Відео > Житомирська міська рада планує звернутися до уряду з пропозицією змінити законодавство щодо електросамокатів

Житомирська міська рада планує звернутися до уряду з пропозицією змінити законодавство щодо електросамокатів


23-08-2024, 11:59. Разместил: Admin

Житомирська міська рада планує звернутися до Кабінету Міністрів з пропозицією внести зміни до законодавства, щоб чітко регулювати використання електросамокатів та змінити правила дорожнього руху для цих транспортних засобів.

«Наразі існує проблема з притягненням до відповідальності як операторів прокату самокатів, так і користувачів, які порушують правила дорожнього руху. Це ускладнює застосування адміністративної відповідальності», - говорить Олександр Шевчук, заступник міського голови.

Оператори прокату самокатів вже звернулися до міської ради Житомира з листами, в яких взяли на себе певні зобов’язання щодо використання та прокату електросамокатів.

Серед цих зобов’язань:

1. Обмеження швидкості: максимальна швидкість самокатів обмежена до 20 км/год, а в спеціально відведених місцях швидкість додатково знижена.
2. Дотримання комендантської години: електросамокати не використовуються під час комендантської години, тобто вночі.
3. Обмеження паркування: заборонено паркування самокатів у місцях, де вони можуть заважати, зокрема на тротуарах і проїжджій частині.
4. Безпека: усі електросамокати обладнані світловідбивними елементами, а їх технічний стан перевіряється регулярно.
5. Персоналізація відповідальності: користувач підтверджує досягнення віку відповідальності, і в разі ДТП несе повну відповідальність.
6. Страхування: кожна поїздка самоката застрахована на суму приблизно 200 тисяч гривень від нещасних випадків.

Олександр Шевчук зазначає, що міська рада планує звернутися до уряду з проханням внести зміни до законодавства для підвищення рівня безпеки та відповідальності під час використання електросамокатів.

«У Житомирі гостро постала проблема використання електросамокатів на вулицях, тротуарах і пішохідних зонах, а також їх паркування у невстановлених місцях. Під час нарад з операторами прокату депутатами та поліцією були визначені зобов’язання та обмеження, що необхідно впровадити для підтримання громадського порядку», - йдеться у проєкті рішення сесії міської ради.

З метою врегулювання цього питання на законодавчому рівні, пропонується:

- Визначити поняття легкого персонального електричного транспорту в правилах дорожнього руху та Кодексі України про адміністративні правопорушення, затвердити правила його використання та відповідальність за порушення.
- Встановити ідентифікацію користувачів та вікові обмеження (з 16 або 18 років).
- Запровадити обов’язкове страхування користувачів електросамокатів та їх відповідальність перед третіми особами.
- Заборонити використання транспорту особами у стані алкогольного сп’яніння та одночасне використання двома або більше особами.
- Встановити обмеження щодо пересування пішохідними вулицями та визначити дозволену швидкість у місті.
- Визначити відповідальність операторів прокату/власників за технічний стан самокатів і їх обладнання світловідбиваючими елементами.
- Заборонити паркування електросамокатів у невстановлених місцях (зелені зони, проїжджа частина, пішохідні переходи).

З огляду на ці питання, міська рада просить забезпечити прийняття необхідних нормативно-правових актів та внести зміни до правил дорожнього руху і Кодексу України про адміністративні правопорушення для ефективного регулювання використання електросамокатів і забезпечення можливості притягнення порушників до відповідальності.




















Вернуться назад